Dierenkliniek Tilburg Oud Noord

Gebitsbehandeling bij hond en kat

Veel huisdieren hebben problemen met het gebit, maar meestal vallen de problemen het baasje in het begin niet op. De meeste honden en katten blijven namelijk goed eten, ondanks een slecht gebit. Ze laten ook niet duidelijk zien dat het pijnlijk is. Vaak horen we na een gebitsbehandeling van de baasjes dat hun kat plots weer kopjes geeft, en dat de hond weer veel aanhankelijker is. Nu merkt het baasje dus pas dat hun huisdier toch wel erg last gehad moet hebben.

Tandplak en tandsteen bij een hond of kat kunnen een slechte mondgeur en rottende gebitsdelen veroorzaken. Ook ernstige ontstekingen van de tanden en mondholte en uiteindelijk verlies van de tand kunnen het gevolg zijn van een slecht gebit.

Goede tandverzorging is dan ook belangrijk bij elk huisdier. Wacht niet te lang met het laten behandelen van gebitsaandoeningen. Het risico op complicaties stijgt daardoor namelijk. Denk aan een ontstoken rotte kies of rotte kaak, waar als complicatie een stuk wortel kan afbreken, of zelfs een breuk in de broze kaak kan ontstaan.

De kosten van een gebitsbehandeling zijn afhankelijk van het dier (ras, gewicht, leeftijd) de gezondheid van het dier (hartfunctie, leverfunctie, nierfunctie) en de status van het gebit. Een eenvoudige reiniging van het gebit van een jonge, gezonde hond van een klein ras, zal goedkoper zijn dan een reiniging met het trekken van kiezen of tanden bij een oude hond van een groot ras met hartruis.

Tijdens een consult vooraf aan een behandeling kan altijd een kostenschatting worden gegeven. Wij streven er naar deze kostenschatting aan te houden. Het kan bij een gebitsbehandeling altijd voorkomen dat het gebit slechter of beter blijkt dan vooraf ingeschat. De kosten kunnen dan dus hoger of lager uitvallen dan de kostenschatting die is afgegeven.

Hoe gaat een gebitsbehandeling in zijn werk?

De voorbereiding

Als uw dier voor een gebitsbehandeling bij ons komt, dan moet deze nuchter zijn. Mocht u twijfels hebben of uw dier per ongeluk toch iets gegeten heeft, laat ons dit dan weten! Het kan een groter risico geven op braken en verslikken na het geven van de narcose. Het is belangrijk dat uw dier wel water kan drinken tot hij/zij bij ons is.

Laat uw hond uit voordat u hem/haar naar onze kliniek brengt. Tijdens de narcose kunnen ze hun ontlasting en urine laten lopen en hiermee hun vacht bevuilen.

De narcose

Voor een gebitsbehandeling is narcose noodzakelijk. Narcose is altijd een risico, daarom maken wij altijd een zorgvuldige risico-baten analyse. Wanneer de behandeling noodzakelijk is voor een goed dierenwelzijn, dan weegt dit op tegen het narcose risico. Daarnaast onderzoeken wij elk dier voordat het onder narcose gaat. Daarbij passen we voor ieder dier de narcose aan, aan de leeftijd, het gewicht en conditie van uw dier.

Bloedonderzoek vooraf aan de narcose? Bij ieder dier is het een overweging waard om vooraf aan een narcose de functie van de nieren en lever te controleren. Dit bloedonderzoek is niet verplicht, maar vooral bij de oudere dieren (ouder dan 8 jaar) adviseren wij sterk dit bloedonderzoek uit te laten voeren. Wanneer hieruit geen bijzonderheden komen, weten we dat het risico van de narcose beperkt is, en deze informatie blijft daarnaast als waardevolle nulmeting beschikbaar in de patiëntenkaart.

Voor de behandeling krijgt uw dier pijnstilling toegediend die 24 uur werkt.

Nadat uw dier de narcosemiddelen toegediend heeft gekregen, zal het rustig in slaap vallen. Tijdens de behandeling blijft er altijd iemand bij uw dier. Uw dier wordt geïntubeerd zodat we hem/haar zuurstof en narcosegas kunnen toedienen. Het intuberen voorkomt tevens dat er water in de luchtpijp terecht kan komen tijdens de behandeling.

De behandeling

De gebitsbehandeling begint met het reinigen van de tanden en kiezen. Nadat alle tandsteen en tandplak verwijderd is, controleren we elk element op mobiliteit (bewegelijkheid), het terugtrekken van tandvlees, pockets, ‘resorptive lesions’ en glazuurdefecten. Hierdoor wordt pas echt duidelijk hoeveel er moet gebeuren tijdens een gebitsbehandeling. Aangetaste elementen worden getrokken of behandeld. Hoe meer aangetaste elementen, hoe meer tijd en werk een gebitsbehandeling met zich mee brengt.

Als we er tijdens de behandeling achter komen dat er (meer) elementen aangetast blijken en getrokken moeten worden dan we van te voren hadden ingeschat, dan spreken we in principe af dat u daar mee akkoord bent. Dit om de gebitsbehandeling en dan met name de narcose zo kort mogelijk te kunnen houden. Dit is in het belang van uw dier. Wenst u toch tussendoor gebeld te worden voor overleg, bijvoorbeeld i.v.m. de stijgende kosten, dan dient u dat van te voren expliciet aan ons aan te geven.

Tot slot worden de overgebleven elementen gepolijst. Polijsten van het gebit zorgt ervoor dat de oppervlakte van tanden en kiezen gladder wordt. Aan gladde oppervlaktes hebben tandplak en tandsteen minder kans om aan te hechten.

De recovery en nazorg

Na de gebitsbehandeling, wordt uw dier op een comfortabele en warme plek gelegd. Tijdens de recovery wordt uw dier gemonitord. Rond 14 uur zijn alle OK dieren aan het wakker worden en kunnen we een inschatting maken hoe laat uw dier naar huis mag. U wordt dan gebeld door de paraveterinair die u op de hoogte brengt van het verloop van de behandeling en met u een afspraak maakt hoe laat die dag u uw dier kunt ophalen.

U krijgt een informatiebrief mee, of per e-mail, over de nazorg thuis.

Controle consult

Afhankelijk van de daadwerkelijk uitgevoerde gebitsbehandeling, wordt al of niet een controle afspraak ingepland na 10 tot 14 dagen. Er zijn geen extra kosten verbonden aan deze nacontrole.

Specialist tandheelkunde

Voor gebitsbehandeling door een specialist tandheelkunde, en/of wanneer u graag dentale röntgen wilt laten maken, verwijzen we u graag door naar een erkend specialist.

Mocht u naar aanleiding van deze uitleg nog vragen hebben, schroom dan niet contact met ons op te nemen. We staan u graag te woord.