Dierenkliniek Tilburg Oud Noord

Joepie, een nieuwe huisgenoot?!

Als dierenliefhebber is het natuurlijk super leuk en spannend om een nieuwe huisgenoot te krijgen.

Voor het zover is, is het altijd goed om op de website van de dierenbescherming nog eens alle tips door te lezen. Hier vind je neutrale en goed informatie over het soort dier en ras dat het beste bij je zou kunnen passen. Volg daarvoor de link https://www.licg.nl/het-aanschaffen-van-een-huisdier/ Er staat o.a. in waar je op moet letten, om een betrouwbaar adres te kiezen waar je je huisgenoot aanschaft. Zodat je dus niet per ongeluk de illegale, malafide sector ondersteund.

Denk goed na over het ras dat je aanschaft. Zijn het in principe gezonde dieren? Of hebben wij mensen het betreffende ras zo ver doorgefokt, waardoor we weten dat deze dieren bijvoorbeeld bijna altijd benauwd zijn, of vaak erge hoofdpijn hebben enz. Kijk naar Ziekten en erfelijke aandoeningen om hier een idee van te krijgen. En heb je twijfels of vragen, neem dan gerust even contact op met ons.

Wees je bewust van de vaste kosten van een huisdier. Dit betreft o.a. voeding, mogelijk opvang/uitlaatservice, en medische kosten (vaste en onverwachte).

Vaste medische kosten, zoals: Vaccinaties, deze beschermen je dier tegen ernstige, besmettelijke ziektes. Antiparasitica, deze beschermen je huisdier tegen bv teken, vlooien en wormen. Maar zo bescherm je ook je gezin, want veel van deze parasieten kunnen over gaan op de mens, en/of zelfs vervelende tot zeer ernstige ziektes overdragen (bv de ziekte van Lyme en hersenvliesontsteking). En denk ook aan de kosten van een chip/ paspoort & registratie/ sterilisatie/ castratie.

Daarnaast zijn er de onverwachte medische kosten die een huisdier met zich mee kunnen brengen. Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje en ziektes zijn onvoorspelbaar. Denk aan een gebroken poot, of je hebt een hond die graag rare dingen eet (en dat moet er dan uit geopereerd worden), of je kat kan plots niet meer plassen en is daardoor levensgevaarlijk ziek, enz. Natuurlijk wil je dan de beste zorg voor je dier, maar de kosten kunnen dan snel oplopen.

Wij vinden verzekeren van je huisdier daarom een goed idee. Wanneer je in zo’n nare situatie komt wil je namelijk niet moeten nadenken over een hoge rekening en of je die misschien niet kan betalen.

Een collega zei het ooit zo: “ als je schrikt van 500 euro, dan is het zeker verstandig om je dier te verzekeren. Want een rekening van 500 euro is er snel. Kun je per jaar zomaar even 5000 euro neerleggen, dan zeg ik: laat maar zitten.”

Er zijn tenminste 6 grotere zorgverzekeraars waar je een zorgverzekering voor huisdieren kan afsluiten. Namelijk bij Figopet, OHRA, Inshared, Petsecur, AEGON en HEMA. Het slimste is om via een vergelijkingssite te kijken naar de verschillende zorgverzekeringen voor je huisdier. Houd er dan ook rekening mee dat de factuur meestal niet volledig wordt vergoed. Je betaalt vaak een eigen risico of percentage zelf. Kijk daarom eerst naar de basis van de verzekeringen. Wat wordt er, voor hoeveel procent, vergoed? Kijk vooral naar de vergoeding van een consult of opname in de kliniek, spoedsituaties en een noodzakelijke operatie. Want hier lopen de kosten snel op en dit gebeurt regelmatig. Kijk daarna naar andere belangrijke dingen zoals het gebit, geneesmiddelen, onderzoeken en scans.”

En nu, genieten van elkaar!